Nyelv:

 

 Milyen növényeket tegyünk a kaméleonnak a terráriumba?

A legtöbben 2-3 hónapos kaméleon új gazdái leszünk. Ilyenkor általánosan elegendő egy 30x30x50-es méretű kis „garzon”. Méretéből adódóan elegendő egy növényt betelepíteni, ami általában:
Schefflera arboricola

images_szobanovenyek_sugararalia

vagy Fikusz benjamina

benjamina

Ezek mellé és köré kell tenni a kis ágakat. Megfelelően a kami kis lábaihoz, hogy biztonságosan tudjon kapaszkodni. Az ágakat egymáshoz rögzíteni kötegelőkkel, cérnával vagy egyéb eszközzel, ami nem tud sérülést okozni az állatnak. A lényeg, mivel a kami nem kifejezetten szeret a talajon sétálni, így az ágak elhelyezésénél lényeges szempont, hogy az összes sarokba le tudjon rajtuk mászni – mivel az egyik fő élelmük a tücsök szívesen tespednek egy egy eldugott terkó sarokban. És persze az is jó, ha könnyen tud egyik helyről a másikra átmászni, anélkül, h akrobatikus mutatványokat kelljen tennie. Még fiatal a kami, ne ezzel kelljen küzdenie, amikor még amúgy is ismerkedik a kis világával és a kajával, a vadászat módszereivel.

A talaj nálunk a kókuszrost, jó nedvszívó és tartja a vizet, ezáltal a megfelelő páratartalom is jól tartható. Többféle „anyagot” lehet talajnak használni, erről majd a tapasztaltabb betegek mesélnek.

Miután a kis kami kinőtte a mini világát, jöhet a luxus lakosztály. Egy sisakos kaméleonnak a végeleges méretek kb. 100x70x40 cm. Ettől lehet eltérő, inkább nagyobb. De ne egy zsiráfban gondolkodjunk, hogy kedvencünknek ne kelljen maratont mászni egy-egy sáskáért. Mivel minden kami egy jellem, van amelyik szívesen keresgeti az élelmet, van, amelyik jobban szereti ha az orra elé pakoljuk a kaját. A nagy terráriumban már ezek a kis dögök is el tudnak rendesen bújni, és ha a kami nem találja meg, bizony hamar hulla lerakat lehet egy-egy eldugott zug. Érdemes erre figyelni. Igaz, egy felnőtt kaminak már nem rakunk be 8-12 db rovart, hiszen étvágyuk változik. Főleg az átköltöztetés utáni pár hét lehet diétásabb. Neki is meg kell szoknia a teret, ismerkedni és felfedezni a legkényelmesebb és praktikus helyeket. Alvó hely, napozó hely, sasoló hely, duzzogó hely, akár külön toalett hely.

A nagy terráriumban már szabadabban lehet telepíteni az élő növényeket. Ez függ attól, hogy milyen terráriumot választottunk, esetleg készítettünk saját igény szerint. Én előnyben részesítem az élő növényeket, mert közelebb áll a természetes világához, de egy-egy szép műnövény is tökéletes lehet.

Lássuk azokat a növényeket, melyek nem jelentenek veszélyt egy kaméleonnak, ha éppen megmássza – tüskementes – vagy megkóstolja unalmában, vagy ivás közben a szájában marad.
A fent említett 2 fajta növény nagyobb kivitelben tökéletes, ezek mellett jó:

Szobafutóka (Scindapsus)

szobai-futoka-scindapsus-aureus

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

nyillevel

Agglegény pálma (Zamioculcas zamiifolia)

agglegeny-palma

Zöldike vagy csokros inda (Chlorophytum comosum)

csokrosinda2

Könnyezőpálma ( Filodendron, Philodendron bipinnatifidum)

konnyezopalma2

Sárkányfa (Dracaena)

sarkanyfa

– bár egyes fajok levelei élesek!!!!

 

Ezek általában a legelterjedtebb növények, melyeket nagy biztonsággal be lehet tenni a kaméleonnak. Az ágak elhelyezése innentől kezdve végtelen. Érdemes sokat betenni, ami még nem túlzás, viszont minél könnyebben tudjon az ágak mentén haladni az állat. A lámpák alatt mindenképpen úgy érdemes tenni az ágakat, hogy kényelmes pozícióban tudjon meleget és D-vitamint magába gyűjteni.

 

Rédli Zsani írása