Nyelv:

Lelkiismeretes és becsületes tenyésztő nem ad el két hónaposnál fiatalabb sisakos, illetve három hónaposnál fiatalabb párduckaméleont! A kaméleonok érzékeny kis szervezetét az első néhány hónapjukban illik megalapozni, amire leginkább csak a felkészültebb szakik alkalmasak, a kezdők kevésbé. Egyrészt nagyon  érzékenyek ilyen zsengén a környezetváltozásra, másrészt igen apróka  mivoltuk miatt nagyon hirtelen képes ingadozni a víz háztartásuk. Néhány  fokkal illik is őket alacsonyabb hőmérsékleten tartani a megszokottnál,  és megoldani az elégséges vízfelvételt! Pl. amire nem biztos, hogy egy  hobbytartó gondol. Ehhez képest sok esetben, híres és hírhedt szaporító, a néhány hetes állatot, a  komplett felszereléssel kapásból 40w-os lámpával adják el pár ezer forintért… Gondoljunk  bele! Egy négyhetes állatnak mekkora is a veséje?  Korán kiadott állat,  ha ki is bírja stresszt és nem kezd el aludni napközben(nappal alvó kaméleon=nagyon nagy baj!), elég neki egy  két napos gazdi számára észrevehetetlen szomjazás, spékelve magasabb  hőmérséklettel és onnantól vese\máj\ és\vagy petefészek beteg állatról  beszélünk…  Ami rendszerint ivarérés és az azt követő egy évben jön  majd elő, kinek hogyan, gazditól, állattól függően…  Lehet, hogy az  egészséges állat egy éjszaka alatt elpusztul (ilyen is történt a  környezetemben), vagy csak begyullad valamije, köszvényes lesz,  megfelelő környezet ellenére is nehézkes tojásrakás, örökös egészség  problémák stb. Hat-nyolc hónapos korig, igen körültekintően kell(ene)  bánni a kaméleonokkal.  Ivarérésig rengeteget képesek enni, hirtelen  nőnek, akár duplázhatják is a súlyukat egy hónap alatt…  A gazdik nagy  része eleve rosszul és sokat etet. A jó vitamint is rosszul adagolják,  pláne a gyengébb minőségűt. Ivás fontosságáról ne beszéljünk most.  UVB&Ca&D3vitamin háromszöget, kapcsolódásukat is meg kéne érteni  mielőtt kaméleontartásban gondolkodunk. Ha sokat esznek, a fehérjétől  gyorsan nőnek, hajtva van az állat, nem arányosan fejlődnek. Az  ásványanyagok kifejezetten lassan szívódnak fel, ha sokat kapnak belőle  akkor is. Legfeljebb emésztetlenül távozik. Hiánybetegség alakul ki:  Föld, fakéreg evés, jó esetben csak nyelv kilövésének a problémája,  rossz esetben totális angolkór.  A sisakos kaméleonok nyomott ára,  zabára való hajlamuk, gyors növekedésük, sokszor antiszociális  természetük, zavaros, tömeges hobby szaporulatuk, ezáltal  megkérdőjelezhető genetikai állományuk miatt PONT nem a kezdőknek való  kaméleon!  Párduc kaméleon ennél jóval egyszerűbb, egyrészt 90%, hogy ha  túl fiatalon hozod el, a stressz következménye képen, nappal is alszik,  nem eszik, szép lassan elpusztul. Tehát meglehetősen kicsi az esély  felnevelni, egy vesebajjal küszködő párduc kaméleont. Túletetni is  nehezebb őket, nem fogadnak el annyit. Ezáltal visszafogottabban nőnek,  néhány hónaposan kezessé válnak, hamar megszokják és elfogadják a vizet  pipettából, fecskendőből stb..

Ezeket nem én találtam ki, hanem néhány  éve az első, két hónaposnak hazudott, gyűszűnyi méretű döglött  párduckaméleonommal kb. három órát ültem az Exo-Pet rendelőjében, ahol  szabályszerűen megfenyítettek, hogy miért veszek ekkora kaméleont.

Összegezve két hónaposnál idősebb sisakos, illetve három hónaposnál idősebb párduc kaméleonnal egyértelműen növeljük a sikerélményünket, hát még a kiválasztott kis kedvencünk felnövési esélyeit is!

Egy kaméleon projektnél a kaméleon ára a legkisebb tétel! Nem azon fogunk spórolni ha 3000Ft ért vagy 150000Ft ért  vesszük meg leendő kedvencünket!