Sprache:

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Az édesvízi ráják a farkuk végénél rendelkeznek 2 db csonttüskével, melyet természetes élőhelyükön védekezésre használnak.

Annak ellenére hogy képesek megvédeni magukat ezek segítségével, akváriumi körülmények között rendkívül békés állatok, és a rájaszúrás csak elvétve fordul elő.  Olyan ez, mint a kutyák esetében a harapás. Bár mindegyik kutya jelenthet veszélyt ilyen értelemben, mégis elenyésző az ilyen jellegű balesetek száma, és azoknak is általában oka van.

Balesetek természetesen előfordulhatnak, de nem kell túlzottan aggódnunk ilyen esetekben, ha megtesszük a kellő óvintézkedéseket. A szabadban élő ráják természetes élőhelyén igen gyakori, hogy a folyóban halászó, taposó emberek lábán keletkeznek sérülések, melyeket szakszerűen lekezelve nem okoznak maradandó károsodást.
A rájáknak igen erős, gyorsan ható és erős fájdalmat okozó szúrásuk van.
Általánosan nem jellemzőek a balesetek, mert a ráják megszokják az ember mindennapos közelségét, és mivel rendkívül intelligens állatok, pontosan tudják, hogy ki a gondozójuk, és milyen céllal nyúl a medencébe. 
Időnként azonban a ráják veszélyhelyzetet éreznek, és ilyenkor az ösztönös viselkedésüknek köszönhetően azonnal reagálnak az eseményekre.
 Tipikus eset, amikor ki szeretnék fogni őket a medencéből, és ilyenkor azonnali, nagyon gyors mozdulatokkal igyekszenek elkerülni a veszélyt.
Általában megpróbálják elásni magukat a talajba, vagy biztos menedékhelyre igyekeznek úszni.
A mozgásuk ilyenkor hihetetlen gyors!

A legtöbb esetben ez téveszti meg az óvatlan akvaristát, mert rájáink nyugodt körülmények között finoman siklanak a vízben, de stressz hatására hihetetlen sebességű mozgásra képesek.
A védekezés egyik ösztönös formája, hogy a rája a farkát a teste elé csapja, oly módon, hogy a mérgező tüskéje szinte nyílvesszőként csapódik az ellenség bőrébe.
A ráják méregtüskéje egy nyílhegyhez hasonlít, melyen számtalan, egy irányba álló csonttüske található. 
A bőrbe való becsapódáskor méreganyagot enged ki, és amikor visszarántja a tüskéjét, a kicsi sebhelyet szinte belülről feltépik a tüske fűrészfogai.
Ezáltal nagy felületen teszik lehetővé a méreganyag felszívódását.


Amennyiben rájaszúrás éri valamely végtagunkat, úgy az alábbi óvintézkedést azonnal tegyük meg!


A megszúrt testtagot amilyen gyorsan csak lehet, helyezzük folyó forró víz alá.
 Amilyen forró vizet csak el tudunk viselni, olyan meleget engedjünk legalább 10-15 percig a sebhelyre. Ezzel lelassíthatjuk a mérgezési folyamatot, valamint annak elterjedését a véráramba.
 Fontos, hogy a sebhelyet ne masszírozzuk vagy dörzsöljük, sőt ha lehetséges egyáltalán ne mozgassuk a végtagunkat!
 Amint a forró víz alól kivettük a testtagot, úgy mielőbb helyezzük azt valamilyen „sínbe”.
 Ennek a célja az, hogy legalább 2-3 órán keresztül ne mozgassuk a sérült testrészt, ezzel is megakadályozva a méreganyag további véráramba jutását.

Amint a fenti teendőket elvégeztük, feltétlenül mutassuk meg a sérülésünket szakorvosnak!

Ne feledjük, hogy a legjobb mód a további komplikációk kivédésére az, ha gyorsan cselekszünk, és nem esünk pánikba.
 A rájaszúrás fájdalmai 2-3 óra elteltével enyhülnek, de még napok múlva is érezhetjük a hatását.
 A fenti tényeket figyelembe véve meg kell állapítanunk, hogy a ráják kizárólag veszélyhelyzet esetén használják a védekezésnek ezt az ösztönös módját.
 Rendkívül ritkán fordulnak elő ilyenfajta sérülések.
 Amennyiben szállítjuk vagy áthelyezzük az állatainkat, mindenképpen kérjük gyakorlott szakember segítségét!