Sprache:

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Van néhány olyan dolog, amit feltétlenül tudnia kell mindenkinek, aki édesvízi rájákat szeretne az otthonában tartani. Először is azt, hogy ezekben az élőlényekben évtizedeken át gyönyörködhetünk, hiszen a ráják akár 30 éves kort is megérhetik, még akváriumi körülmények között is.

Éppen ezért kérdezze meg magától: Érzek elég felelősséget, hogy elkötelezzem magam e különleges élőlények tartására?
Ha a válasza IGEN, akkor kérem, olvassa tovább az alábbi információkat.

Biztosíthatom, hogy a rájatartás élményei bőven ellensúlyozzák a tartásukkal kapcsolatos munkánkat, befektetésünket!
Először is szükség lesz egy akváriumra, amely nagysága minimum 500-1000 liter, de végül is felső határa nincs az ideális rájás akváriumnak. A ráják stabil, jól szűrt, tiszta vizet igényelnek. Talán ez az egyetlen és legfontosabb dolog, amelyre igényesek.

Attól függően, hogy milyen fajta rája vásárlásában gondolkodunk, számítanunk kell rá, hogy egy egészséges, kifejlett rája 2 éves korára elérheti az 50-60 cm-es testátmérőt is, tehát szüksége van megfelelő nagyságú élőhelyre.
A másik fontos dolog, hogy megfelelő nagyságú és intenzitású szűrőt kell használnunk, amely biztosítja a rájáinknak a későbbiekben is a megfelelő vízminőséget. Ne felejtsük el, hogy a ráják nagytestű állatok lesznek, éppen ezért az ürítésük is jelentős szennyeződést juttat az akváriumba.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a rájáinkat etetni kell. Ennek van egy bizonyos költsége, bár véleményem szerint a megfelelő típusú és beszerzési forrású élelem nem jelent túl nagy kiadást havi szinten.
Vegyük tehát figyelembe a költségeket és a jövőbeni kiadásokat.  A rája tartása semmivel sem költségesebb, mint egy tengeri akvárium fenntartása. Inkább hasonlítható egy sügéres akvárium üzemeltetéséhez.

Végezetül le kell szögeznünk, hogy nincs szebb, kecsesebb és elegánsabb élőlény a nappalinkban lévő akváriumunkban, mint egy különleges édesvízi rája!

Mielőtt ráját vásárolna, mindenképpen olvassa el, az ezen oldalon található összes tudnivalót!
Ennek a weboldalnak a célja, hogy minden fontos információval ellássa azokat, akik a jövőben szeretnének édesvízi ráják tartásába kezdeni.