Sprache:

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

A legtöbb rája alapvetően nem válogatós abban az esetben, ha megfelelőek a tartási körülményeik.
Kifejezetten jó étvágyú halak! Gyakorlatilag egész nap lehetne őket etetgetni….

A kedvenc eleségek között az alábbiak szerepelnek:
garnéla, – kagylóhús, – rákok, – tintahal, – halhús, – földigiliszta, – élő hal

A fagyasztott eleségek széles skálája áll tehát rendelkezésünkre rájáink etetésére, amivel kellő nagyságúra tudnak nőni, és akváriumi körülmények között is kifejezetten egészséges halakat tudunk felnevelni.  Érdemes kerülni az élő eleségeket, mint pl. tubifex, vagy szúnyoglárva. Ezekkel sajnos a legnagyobb fertőzésveszélynek tesszük ki állatainkat.

Növendék rájákat napi 2 alkalommal érdemes etetni, míg a felnőtt egyedeket naponta egyszer bőségesen elegendő.

Nagyon fontos, hogy ha etetéskor „túladagoltuk” az eleséget, tehát maradék élelem van a talajon amit már nem esznek meg, azt egy hálóval halásszuk le, hogy ne rontsa a bomlástermék a vízminőségünket.

Ha rájáink nem akarnak enni, annak általában a víz az oka. Magas nitráttartalomnál az első jelenség az eleség megtagadása.

Ez olyan mértékű is lehet, hogy az állat szabályosan éhen hal annak ellenére, hogy ott van előtte az élelem.
Ez a jelenség sokszor megfigyelhető import ráják esetében.

Az utazással járó sokkhatás, a megváltozott vízösszetétel, és a sokszor elégtelen minőségű akváriumvíz okozza a beimportált példányok nagyarányú elhullását.

A kis rájáknak (amennyiben nálunk születnek) fontos, hogy a kezdetek kezdetétől olyan élelmet adjunk, amit majd felnőttkorukban is szándékozunk velük etetni. Csupán annyi a különbség, hogy apró darabokra kell azokat vágnunk és napjában többször eléjük tenni, ugyanúgy figyelve arra, hogy a maradékot, amit nem fogyasztottak el, összeszedjük.