Sprache:

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Amennyiben kellő gondossággal szereztük be rájáinkat, és megfelelően kialakított akváriumban neveljük őket, jó eséllyel nem lesznek egészségügyi problémáink velük. A ráják nagyon strapabíró, erős állatok, amennyiben egészségesek. A legtöbb betegség inkább bekerül az akváriumba, más újonnan érkező állatokkal, melyeket nem karanténoztak.

A leggyakoribb problémák, az ún. „haltetvesség” és a gombák okozta bőrfertőzés.
A legfontosabb, hogy a rájás akváriumba soha ne használjunk semmilyen hagyományos díszhalakra javasolt gyógyszert!
Szinte az egyetlen kezelési lehetőség a vízhőfok megemelése 31-32 fokra, és jódmentes konyhasó adagolás (literenként 2 gramm) az akvárium vizébe, majd pedig heti 3 alkalommal 20% körüli vízcsere.
Ezzel a módszerrel szinte minden előforduló problémát meg tudunk oldani.

Ne keverjük azonban össze a bőr felszínén előforduló gombásodás okozta fehér foltokat a harapásnyomokkal!
Főként nőstény rájákon fogunk ilyeneket tapasztalni, mert a hímek, különösen a párzási időszakban agresszívan harapdossák a nőstényeket.

Ezek a sebek néhány hét alatt begyógyulnak, és nem kell tőlük megijednünk, hiszen ezek természetes, ösztönszerű viselkedésből származó sérülések.
Ha viszont több hím egyedet tartunk egy medencében, és a hímek folyamatosan verekszenek és kiharapnak egymásból bőrdarabokat, akkor mindenképpen tegyük őket külön medencébe.

Egy hímmel tarthatunk több nőstényt is egy akváriumban, sőt ez a javasolt.
A ráják abszolút társas lények! Nem érzik jól magukat egyedül.

Legalább 2 db ráját vásároljunk egy akváriumba. Sokszor megfigyelhető, hogy a stressz okozta megrázkódtatások után a magányos rája nem kezd el napok múlva sem táplálkozni, de ha több állat van egy akváriumban, akkor oldódik a stresszhelyzetük, és gyakorlatilag egymást „tanítják meg” újra enni. A társaság tehát nagyon jó hatással van a közérzetükre.

El kell fogadnunk, hogy ezeknek az állatoknak „lelke” van!  Bánjunk velük ehhez méltóan! Ők nem egyszerűen halak, hanem intelligens élőlények, akik hosszú éveken keresztül lakásunk díszei lesznek, és háziállatként fogunk rájuk tekinteni. Nem véletlen, hogy rájatartók rendszerint neveket adnak állataiknak.