Sprache:

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Amikor rája vásárláson gondolkodik valaki, először kérdezze meg magától, hogy alkalmas az akváriumom rája tartására? Mit kell tennem hogy alkalmas legyen, vagy van-e lehetőségem egy új akvárium kialakítására?
A rájáknak nem szükséges magas akváriumot használnunk, hiszen többnyire talajon úszó tevékenységet folytatnak. Sokkal inkább fontos a megfelelő alapterületű medence, melyben kényelmesen meg tudnak majd fordulni nagyobb korukban is, hiszen életidejüknek 90%-át a talaj közelében élik le.

Egy ideális akvárium legalább 2 méter hosszú és minimum 60-80 cm mélységű. A magasságra elegendő akár a 60 cm is. A tény az, hogy a rájás akváriumot nem tudjuk „túlméretezni”!  Gyakorlatilag bármekkora méretben gondolkodhatunk, hiszen minél nagyobb egy akvárium, annál stabilabb a víz és annál esztétikusabb látványt tud nyújtani. Ha tehetjük, és új akvárium létesítésében gondolkodunk, nyugodtan engedjük szabadjára a képzeletünket és „merjünk nagyot álmodni”!

A ráják szeretik a talajt turkálni, ezért célszerű 2-3 cm vastagságban apró szemcséjű homokot tenni az akváriumba. Fontos, hogy ne használjunk éles szemcséjű kavicsot vagy márványzúzalékot, mert ez fel fogja sérteni a ráják hasát! Lehet fadarabokat, nagyobb köveket is tenni az akváriumba, de fontos hogy ezek ne vegyenek el túl sok helyet az aljzat felületéből.

Lehetséges növényeket is tennünk az akváriumba, de azt jó ha előre tudjuk, hogy nem fognak egy helyben maradni (hacsak nem rögzítjük azokat valahogyan), mert a ráják feltúrják az aljzatot folyamatosan élelem után kutatva, tehát jobb a növényzet mellőzése.
Ami viszont rendkívül fontos, hogy létesítsünk egy nagy kapacitású szűrőt az akváriumhoz!  Ez a legfontosabb teendőnk! A ráják sikeres tartásához és szaporításához elengedhetetlen a mechanikailag tiszta és nitrátmentes akváriumvíz, melyet megfelelő biológiai szűrőkkel tudunk megvalósítani.

A ráják nagyon szeretik az oxigénben dús vizet. Ennek érdekében használjunk nagyteljesítményű levegőpumpát és több porlasztókövet, melyek egyrészt segítenek a megfelelő oxigén körforgásban, másrészt kellő áramlást biztosítanak az akváriumunk vizében.

Mit jelent a „megfelelő szűrés” a ráják esetében?

Egyrészről fontos a szennyeződés mechanikai szűrése, melyre a rájás medencék esetében egy megfelelően kialakított, perlonvattás előszűrő abszolút alkalmas. Ezen kívül fontos a megfelelő mennyiségű biológiai szűrőközeg, mellyel a nitrátmentes víz megvalósítható. Ám ami még ennél is fontosabb, az a megfelelő mennyiségű vízcsere! A nitrátmentes állapot gyakorlatilag csak ezzel a módszerrel valósítható meg hosszú távon. A heti legalább 20%-os vízcsere a hosszú távú sikerek kulcsa a rájatartásban, vagy akár tenyésztésben. Lényeges szempont, hogy soha ne töltsünk jéghideg vizet a 28 fok körüli akvárium vizébe! Vagy állott vizet töltsünk, vagy megfelelő hőfokra előkevertet, hiszen halaink a hőmérsékletváltozásra érzékenyek (legalább annyira, mintha minket a meleg szobából egy szál pólóban kiállítanának a téli hidegbe).

Legyünk tehát körültekintőek a vízcsere során! A legjobb, ha nem egyszerre cserélünk nagymennyiségű vizet, hanem mondjuk heti 2 alkalommal 2 x 10-15%-ot.